De beste oplossing voor een gesaneerde koeienstal

Op gesaneerde koeienstallen worden zowel golfplaten als sandwichpanelen toegepast. Voor veel koeienboeren is het lastig wat de beste oplossing is. De keuze is mede afhankelijk van uw type stal, denk aan de hoogte, breedte en huisvesting als belangrijke factoren.

Hoe belangrijk is goede isolatie? Wanneer de koeien in de zomer buiten lopen is goede isolatie van minder belang doordat de dieren zich op de warme dagen buiten bevinden. Ook is het de vraag of de stal al goed geïsoleerd is en wat de conditie is van de bestaande isolatie.

We zetten de voor en nadelen voor u op een rij:

Sandwichpanelen

Zoals bekend is een stal met sandwichpanelen uitstekend geïsoleerd en voorkomt het grote temperatuurverschillen. De garanties op sandwichpanelen zijn goed (coatings garantie tot 40 jaar) en men kan gebruik maken van energie investeringsaftrek. Met PIR kernmateriaal is standaard brandklasse B van toepassing.

Sandwichpanelen kosten wel anderhalf keer meer dan traditionele Eternit golfplaten. Op sandwichpanelen wordt vaak een ventilatienok toegepast van 10 mm dik polycarbonaat. De prijs van dergelijke nokken ligt vaak wat hoger dan een oversteek nok bij traditionele golfplaten. Het is wat minder gemakkelijk om lichtplaten toe te passen en lichtplaten zorgen ook weer voor verlies van de isolatie. Een bijkomend voordeel van de sandwichpanelen is wel dat de witte onderplaat beter daglicht weerkaatst dan de traditionele golfplaten. Wij leveren alleen panelen van Falk, Joriside, REX en Kingspan.

Golfplaten

Golfplaten is een degelijke en duurzame beplating waarin ook in kwaliteit nog steeds doorontwikkeld wordt. We werken alleen met A-merken zoals Eterniet (Ecolor) en SVK (Neptunus). Het is de goedkoopste dakoplossing en overal toepasbaar. Golfplaten zijn ademend en ventilerend. Lichtplaten zijn gemakkelijk toe te passen. Golfplaten bieden geen isolatie. Bij zowel nieuwbouw als renovatie is het wel mogelijk om isolatie onder de golfplaten toe te passen. Met name bij kalverstallen wordt dit toegepast. Doordat er gemiddeld genomen al veel koeienstallen geïsoleerd zijn, wordt dit minder in de melkveesector toegepast. De garantie termijnen van de golfplaten zit op 10 jaar op de coating en plaat. Dit is minder dan bij de sandwichpanelen.